GR flag SK EN flag

PREVENCIA A LIEČBA

 

Rakovina hrubého čreva a konečníka - kolorektálny karcinóm

V posledných rokoch sa na popredné miesta vo výskyte onkologických ochorení dostal kolorektálny karcinóm - najčastejšie nádorové ochorenie tráviaceho traktu. Vo svete je vo výskyte na treťom mieste po karcinóme pľúc a prsníka, na Slovensku je druhým najčastejším zhubným nádorovým ochorením u mužov a tretím najčastejším u žien. Výskyt kolorektálneho karcinómu stúpa s úrovňou industrializácie a je vyšší v ekonomicky vyspelých krajinách, preto ho môžeme zaradiť medzi civilizačné ochorenia.

Kolorektálny karcinóm označuje rakovinu hrubého čreva (kolon) a konečníka (rektum), čiže sa môže nachádzať v ktorejkoľvek časti hrubého čreva vrátane konečníka. Presná príčina vzniku nie je jednoznačná, ale môžeme povedať, že ide o multifaktoriálne ochorenie – na vzniku ochorenia sa podieľajú viaceré rizikové faktory

Príznaky kolorektálneho karcinómu často nebývajú výrazné ani trvalé, často sú prerušované, striedavé a zdanlivo bezvýznamné. Človek ich často prehliadne alebo ich dáva do súvislosti s inými vplyvmi (zlá strava, stres, hemoroidy a pod.). Čo je potrebné si všímať?

  • Zmena správania sa čriev (napr. zmena pravidelnosti),
  • hnačka, zápcha, ich striedanie,
  • pocit neúplného vyprázdňovania čriev,
  • svetločervená/tmavočervená krv v stolici,
  • stolica, ktorá vyzerá tenšie/užšie ako obyčajne,
  • bolesti v brušnej oblasti bez značnej príčiny,
  • diskomfort v bruchu, meteorizmus,
  • úbytok hmotnosti bez zjavnej príčiny,
  • permanentná únava,
  • nechuť do jedla,
  • anémia.

Ak sa objaví niektorý alebo viaceré z týchto príznakov, nezávisle od množstva či frekvencie, mal by Vás čo najskôr vyšetriť odborník, ktorý stanoví presnú diagnózu.

Vzhľadom na výskyt rizikových faktorov všade okolo nás, by sme sa mali snažiť ich minimalizovať, predchádzať a vyhýbať sa im v čo najväčšej miere, pretože toto ochorenie ohrozuje každého z nás.

Primárna prevencia spočíva v posilňovaní protektívnych faktorov (správne stravovanie a zdravý životný štýl) a obmedzovaní negatívnych (rizikových) faktorov.

Zdroj informácií: webová stránka RÚVZ Čadca